Cum protejezi pielea împotriva poluării prin creșterea nivelului de oxigen în celule?

Metoda  nutriÈ›ionistei Kamilla Schaffner:

Un studiu realizat de IQ AirVisual, organizație elvețiană care culege date despre calitatea aerului la nivel global, include și 20 de orașe din România. Cele mai poluate orașe fiind: Iași, Cluj-Napoca, Brașov, București și Ploiești.

Pielea este scutul nostru împotriva mediului extern, însă nu trebuie să uităm că pielea este È™i un organ de respiraÈ›ie, hrănire È™i reconstrucÈ›ie; prin urmare, trebuie să îi acordăm o îngrijire deosebită. Pielea nu numai că este expusă la factorii de mediu precum soarele, vântul È™i bacteriile, dar, datorită poluării, trebuie să combată zilnic o serie de factori nocivi, precum expunerea la gaze  toxice, parabeni, pesticide, sulfiÈ›i. AceÈ™tia nu numai că afectează pielea, dar prezintă È™i o ameninÈ›are serioasă pentru sănătatea organismului uman.

Pielea este un organ poros, prin urmare, o expunere extinsă la agresorii externi va duce în cele din urmă la o absorbție și penetrare sistemică a factorilor de mediu în organismul nostru prin straturile pielii.

Pentru a ne proteja pielea în mod natural de poluarea permanentă trebuie să fim atenți la alimentele pe care le consumăm. Alimentația ne poate ajuta să ne menținem un standard ridicat de sănătate prin diminuarea efectelor iritanților externi.

ProducÈ›ia naturală de antioxidanÈ›i a corpului nostru poate scădea odată cu înaintarea în vârstă. Antioxidantii pot ajuta la prevenirea È™i repararea deteriorării È›esutului corpului prin încetinirea sau prevenirea efectului radicalilor liberi. Acesta este motivul pentru care este important să consumăm  constant alimentele bogate în antioxidanÈ›i. Sucul  verde consumat dimineaÈ›a este sănătos, dar pentru a menÈ›ine o rezistență robustă a pielii, trebuie menÈ›inută o alimentaÈ›ie adecvată pe tot parcursul zilei.

Alimentele bogate în antioxidanÈ›i sunt toate fructele È™i legumele puternic pigmentate. Trebuie să fim atenÈ›i care sunt legumele È™i fructele care au cele mai mari valori ORAC (capacitatea de absorbÈ›ie a radicalilor liberi prin creÈ™terea aportului de oxigen în celule) – cu cât este valoarea mai mare, cu atât protejează mai bine pielea.

Scala ORAC indică în unităţi la 100 grame de produs care sunt cele mai sănătoase alimente, de care trebuie să Å£inem cont în stabilirea regimului alimentar.

Este important sa includem alimentele ORAC care au un conținut ridicat de clorofilă (pigmentul de culoare verde), care are o capacitate unică de a menține nivelul ridicat de antioxidanți în organism.

Alimente ORAC:

  • Citrice: lămâi, limes, grapefruits È™i portocale;
  • Ierburile proaspete: rozmarin, cimbru, pătrunjel, coriandru È™i mărar;
  • Năsturel, spanac, broccoli È™i mazăre;
  • Fructe È™i legume: vinete, fructe de pădure, roÈ™ii, morcovi, cartofi dulci;
  • Toate algele marine: arame, wakame, nori, dulse etc.
  • Condimente È™i ceaiuri din plante: ceai verde, ceai alb, sumac, È™ofran, scorÈ›iÈ™oară, turmeric, ghimbir etc.

Foto Credit: JW Marriott


POSTARI RECENTE