Cum protejezi pielea împotriva poluării prin creșterea nivelului de oxigen în celule?

Metoda  nutriționistei Kamilla Schaffner:

Un studiu realizat de IQ AirVisual, organizație elvețiană care culege date despre calitatea aerului la nivel global, include și 20 de orașe din România. Cele mai poluate orașe fiind: Iași, Cluj-Napoca, Brașov, București și Ploiești.

Pielea este scutul nostru împotriva mediului extern, însă nu trebuie să uităm că pielea este și un organ de respirație, hrănire și reconstrucție; prin urmare, trebuie să îi acordăm o îngrijire deosebită. Pielea nu numai că este expusă la factorii de mediu precum soarele, vântul și bacteriile, dar, datorită poluării, trebuie să combată zilnic o serie de factori nocivi, precum expunerea la gaze  toxice, parabeni, pesticide, sulfiți. Aceștia nu numai că afectează pielea, dar prezintă și o amenințare serioasă pentru sănătatea organismului uman.

Pielea este un organ poros, prin urmare, o expunere extinsă la agresorii externi va duce în cele din urmă la o absorbție și penetrare sistemică a factorilor de mediu în organismul nostru prin straturile pielii.

Pentru a ne proteja pielea în mod natural de poluarea permanentă trebuie să fim atenți la alimentele pe care le consumăm. Alimentația ne poate ajuta să ne menținem un standard ridicat de sănătate prin diminuarea efectelor iritanților externi.

Producția naturală de antioxidanți a corpului nostru poate scădea odată cu înaintarea în vârstă. Antioxidantii pot ajuta la prevenirea și repararea deteriorării țesutului corpului prin încetinirea sau prevenirea efectului radicalilor liberi. Acesta este motivul pentru care este important să consumăm  constant alimentele bogate în antioxidanți. Sucul  verde consumat dimineața este sănătos, dar pentru a menține o rezistență robustă a pielii, trebuie menținută o alimentație adecvată pe tot parcursul zilei.

Alimentele bogate în antioxidanți sunt toate fructele și legumele puternic pigmentate. Trebuie să fim atenți care sunt legumele și fructele care au cele mai mari valori ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor liberi prin creșterea aportului de oxigen în celule) – cu cât este valoarea mai mare, cu atât protejează mai bine pielea.

Scala ORAC indică în unităţi la 100 grame de produs care sunt cele mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţinem cont în stabilirea regimului alimentar.

Este important sa includem alimentele ORAC care au un conținut ridicat de clorofilă (pigmentul de culoare verde), care are o capacitate unică de a menține nivelul ridicat de antioxidanți în organism.

Alimente ORAC:

  • Citrice: lămâi, limes, grapefruits și portocale;
  • Ierburile proaspete: rozmarin, cimbru, pătrunjel, coriandru și mărar;
  • Năsturel, spanac, broccoli și mazăre;
  • Fructe și legume: vinete, fructe de pădure, roșii, morcovi, cartofi dulci;
  • Toate algele marine: arame, wakame, nori, dulse etc.
  • Condimente și ceaiuri din plante: ceai verde, ceai alb, sumac, șofran, scorțișoară, turmeric, ghimbir etc.

Foto Credit: JW Marriott


POSTARI RECENTE