Produsele care pretind că echilibreză pH-ul pielii tale sunt peste tot. De la birourile dermatologilor până la magazinele de mass-market, „echilibrul pH-ului” sunt cuvintele de pe buzele tuturor. Piața de cosmetice este inundată cu produse de curățare concentrate pe pH, tonere, creme hidratante, benzi de pH și chiar senzori de înaltă tehnologie pentru verificarea ph. Când vine vorba de tratamente și produse de înfrumusețare care pretind să restabilească echilibrul pH-ului pielii, piața de cosmetice este asemănătoare cu Vestul Sălbatic.
În timp ce esteticienii, dermatologii și specialiștii în sănătate pot avea filozofii divergente, toți sunt de acord că nivelul de pH este important pentru sănătatea pielii, în general. Așa că ne-am gândit că ar fi un moment bun pentru a pune câteva întrebări de bază, cum ar fi: Ce este echilibrul pH? De ce ar trebui să-ți pese de ph când dorești să ai o piele catifelată?
Care este pH-ul? O lecție de știință rapidă pentru începătoare
PH-ul este o scară numerică ce indică cât de acid este ceva alcalin. Pe scala de pH de la 1 la 14, 7 este neutru, sub 7 este acid, iar peste 7 este alcalin. Ce legătură are asta cu pielea ta?
PH-ul normal al pielii este 4,7. PH-ul arată cât de sănătoasă este pilea.
Persoanele interesate de frumusețe vorbesc tot mai mult despre modul în care pH-ul poate afecta ceea ce se numește „manta acidă”, o barieră subțire pe suprafața pielii tale, care ajută la menținerea unei ușoare acidități. Dacă vă deranjați mantaua acidă folosind produse excesiv de dure, veți suferi consecințele și nu veți fi frumoase. Deși a reintrat recent în lexic, termenul „manta acidă” datează de fapt din 1928, când a fost inventat în timpul unuia dintre primele studii asupra pH-ului suprafeței pielii.
Mantaua acidă a pielii este formată din aminoacizi și acizi lactici, plus sebum, de asemenea, cunoscuți sub denumirea de acizi grași. Aceasta protejează pielea de factorii de mediu care duc la îmbătrânire și iritații.
Mantaua acidă a pielii este o barieră de protecție naturală pentru a menține umiditatea și pentru a te apără de bacteriile existente în mediul înconjurător.
Dacă pH-ul tău nu este echilibrat, fiind prea alcalin, pielea va fi roșiatică Dacă este prea acidă , vor crește șansele de afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema și acneea.
Multe ingrediente din produsele cosmetice provoacă problemele pentru piele. Aceste ingrediente includ parfumuri, uleiuri esențiale, alcooli de uscare și anumiți agenți de curățare, care pot provoca inflamații și perturba mantia acidului.
Acesta este motivul pentru care suntem convinși atât despre importanța formulelor echilibrate privind pH-ul, cât și de evitarea categoriilor de ingrediente care pot provoca vătămarea mantei acide.
De ce produsele de echilibrare a pH-ului ar putea conta mai puțin dacă aveți o piele sănătoasă?
Pielea sănătoasă reprezintă mai mult decât pH-ul normal. Pentru a avea pielea sănătoasă trebuie să ai ph-ul acid. Dacă pielea ta este sănătoasă și folosești un demachiant alcalin, pielea ta va reveni la ph-ul acid în doar câteva minute.
PH-ul este una dintre componentele numeroase care mențin pielea sănătoasă, dar nu este singurul și nici nu este neapărat componenta de bază. Există mulți factori care contribuie la pielea sănătoasă, în general, încât, dacă vă concentrați doar asupra pH-ului, veți lipsi pielea de alți nutrienți la fel de importanți sau chiar mai importanți decât pH-ul.
Este necesară păstrarea ph-ului la un nivel ideal cu produsele potrivite. Un produs de curățare a tenului care are ph ridicat, peste 9, vă poate usca piele și poate distruge mantaua acidă a pielii. Când mantaua acidă și bariera pielii sunt compromise, bacteriile pot penetra derma, ceea ce provoacă acnee și deshidratare, produce la riduri.
Când pH-uleste este normal, pielea ar trebui să arate netedă și hidratată.
Youn, un chirurg plastic specializat în frumusețe holistică, consideră că unul dintre motivele pentru care echilibrul pH-ului a devenit atât de trendy în îngrijirea pielii ar putea fi cercetarea în creștere a microbiomului, care ne protejează împotriva germenilor, descompune alimentele pentru a elibera energie și poate afecta pielea.
„Există ceva numit acum axa pielii intestinale în care descoperim că sănătatea intestinului are impact și asupra miliardelor de bacterii care trăiesc pe pielea noastră, iar când pH-ul este dezechilibrat, poate afecta asta”, spune Youn, citând un recenzie publicată în iulie 2018, în revista Frontiers in Microbiology.
O recenzie publicată în iulie 2014, în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, citează cercetări care sugerează că dieta poate avea o legătură mai mare cu sănătatea pielii decât credeau anterior dermatologii. Pe baza datelor existente, o dietă pe bază de legume și fructe, cu un conținut scăzut de carbohidrați rafinați, este o idee bună pentru sănătatea generală a pielii, au concluzionat cercetătorii.